Home


NLP - pro si contra

ochi Faptul ca sunt bombardata aproape zilnic cu diverse mailuri cu invitatii la cursuri de NLP, m-a determinat sa scriu despre aceasta metoda de programare a mintii. Nu am participat si nu-mi doresc sa particip vreodata la vreun astfel de curs, pentru ca eu personal consider ca nu am nevoie. NLP-ul, nu este ceva rău, dar uneori fie nu dă rezultate, fie obținem rezultatul dorit, dar pe lângă acesta plătim și o dobândă consistentă, mai exact o pierdere, care deseori nu justifică valoarea câștigului.

Uneori..., nu întotdeauna. De aceea ar fi bine să știm despre ce e vorba înainte de a ne juca de-a Dumnezeu.

Haideti sa întelegem mai întâi ce este programarea neuro-lingvistica - NLP. Informatiile percepute ce ne parvin din lumea înconjuratoare determina trairile noastre pozitive sau negative. Reprezentarile mentale ale realitatii obiective, sunt în totdeauna subiective. O obiectivitate perfecta nu exista.

Cognitia sau actul de cunoastere, este atribuit de psihologi mintii, în speta gândirii.

Just, dar ce anume influenteaza gândirea?

Mediul, educatia si mostenirea genetica este raspunsul oamenilor de stiinta. Acestea toate, cu o preponderenta mai mica sau mai mare din partea uneia sau alteia, ne programeaza personalitatea, si astfel devenim suma experintelor proprii din copilarie si adolescenta. Este perfect adevarat!

Lumea înconjuratoare ne influenteaza personalitatea si deci implicit dispozitiile sufletesti, care la rândul lor ne determina sa actionam într-un fel sau altul, fapt care are efect dezvoltarea personalitatii noastre. Pare o schema nu liniara, ci una ce se dezvolta în cerc, revenind de unde am plecat, adica de la propria personalitate influentata de mediu, spre construirea propriei personalitati. Totusi nu este un cerc ci este o spirala! Pentru ca e un cerc ce evolueza.

Personalitatea, în opinia H. Markus, are la baza anumite scheme de gândire. Aceste scheme, sunt structuri cognitive (mentale), ce ne ajuta sa procesam informatiile parvenite din mediu înconjurator. Adica sa percepem, sa organizam, sa utilizam informatiile. În timp, prin folosirea schemelor se dezvolta în fiecare fiinta un sistem propriu de identificare a ceea ce este important în jurul sau, în viata sa, ignorând restul lucrurilor. Cele mai semnificative scheme se dezvolta în jurul opiniilor despre propria persoana, a numelui propriu, a selfului. Schemele sunt deci structuri prin care se organizeaza si se proceseaza informatia. Ele ghideaza perceperea si procesarea ei, o organizeaza si o stocheaza într-un anumit mod. Schemele sunt relativ stabile în timp ele, efectul lor fiind un anumit comportament devenit amprenta proprie.

Exista deci pentru fiecare individ, o realitate inconstienta proprie. Nu suntem constienti de ea, dar actionam deseori dupa programul creat de ea. Daca asemanam creierul cu un computer, putem spune ca este ca schema este un program intern al computerului, un fel de "fisier executabil", care actioneaza discret, dar la ale carui informatii, (scheme si programe) apelam fara sa vrem (deci inconstient) ori de câte ori dorim sa afisam ceva pe ecranul computerului.

Aceasta parte inconstienta a mintii este cea care se vrea a fi programata constient prin intermediul NLP. Deci o interventie în program, în schema!

Am putea spune ca e o inversare de roluri, de data asta inconstientul va face ceea ce îi spune constientul. Inconstientul va fi reprogramat.

Da. Este perfect posibil!

Totul prin intermendiul limbajului, al imaginatiei, al vizualizarii, al ancorelor comportamentale, etc. Acestea însemnând informatie. Scopul noii programari este de a schimba schemele existente în creier si implicit modul de a ne reprezenta (în minte, în gând) realitatea, având ca efect o alta convingere, o altfel de stare afectiva si deci un alt fel de rectiona la diversele provocari ale vietii.

Si totusi, atunci de ce nu ar fi bun NLP?

De ce, "The secret" care ne promite cheia spre succes, este totusi uneori ineficient? De ce uneori are efecte bizare sau efecte extrem de întârziate?

Pentru simplul fapt ca NLP nu este suficient prin el însusi.

El ne schimba personalitatea, nu ne schimba însa automat si karma!

Ce ar trebui adaugat tehnicii programarii lingvistice si chiar vizualizarii?

Din punct de vedere psihologic vointa si actiunea. Mai lumeste fiind spus ambitia. Pentru ca nu e suficient sa visezi. Si astfel putem reusi multe din ceea ce ne dorim. Nu mai e un secret. Atunci când îti doresti ceva din toata inima Universul întreg concura la realizarea a ceea ce-ti doresti.... insa cu conditia sa faci si te ceva pentru asta. Astfel putem reusi si ne putem construi o viata minunata. Unii au reusit si au fost fericiti!

Însa am întâlnit oameni care folosind credinta deci - o schema puternica - , un "program strong", dublat de o vointa nemaipomenita si de actiune în sensul scopului propus, au reusit. Însa... pretul succesului lor a fost fie o boala grava, fie pierderea unei fiinte dragi, fie o problema deosebita în destin... Stiu câteva cazuri concrete pe care însa n-am sa le pomenesc aici.

De ce?

Pentru ca exista legea karmei si legea iubirii pe care NLP le ignora.

Este obligatoriu sa se întâmple ceva rau?

Nu! Dacă persoana ce floseste PUTEREA CUVÂNTULUI, are doar probleme de personalitate, nu si probleme de DESTIN.

Pentru că ceea ce spunem ADAUGĂ, însă deseori NU ȘTERGE, ceea ce era înregistrat în program. NU putem ști întotdeauna ceea ce se află acolo. În programul karmic al fiecărei ființe. Pentru a fi eficient, NLP, ar trebui să știm asta. Puțini oameni însă au acces la bazele programului nostru, numit karma. În parte o face astrologia, dar nici ea, nu a face complet, în mare măsură o fac acei oameni ce VÂD cu adevarat SUFLETUL, dar aceștia sunt foarte puțini, restul doar pretind că văd.

Mai mult decât atât, karma, înseamnă nu doar informație, ci și energie. Acele energii sunt înregistrate în Akasha, ele trebuiesc compensate cumva. Și aici mă refer la greșeli: emoții negative, fapte rele, nepăsare, egoism, într-un cuvânt AGRESIVITATE. Energii agresive.

CUM POT FI COMPENSATE ACESTEA?

Prin IUBIRE. Doar prin iubire.

Însă câți din noi putem să iubim, așa... frumos... desăvârșit?

Puțini. Mai exact, cred eu, nici unul din noi.

Și atunci?

Și atunci putem compensa totul prin cele ce ne învață spiritualitatea: rugăciune, iertare, smenerenie și bunătate față de semeni. Ele fac parte din IUBIRE. Însă iubirea mai are CEVA. Acel CEVA ce NIMENI nu-l poate exprima în cuvinte.

Nici măcar în cuvintele exprimate prin NLP.

Cine iubește, știe... și mai ales SIMTE.

Revenind la programarea neuroligvistică, pot spune că ea ESTE benefică, dar NU E SUFICIENTĂ.

Ea este ca o armă cu două tăisuri.

NLP este excelent daca vrem sa ne tranformam personalitatea, sa devenim încrezatori în noi însine, sa devenim curajosi si chiar sanatosi. Însa nu si pentru a ne transforma realitatea! Nu putem deveni bogati deodata, cum doresc unii. Nu instant! Nu doar prin modificarea realitatii si atât. Este posibil sa programam Lumea încojuratoare? Da... Dar... nu si pe Dumnezeu! Puterea fara iubire e diavolism si se plateste.

Pentru ca tot ceea ce DAM sau am dat vreodata VOM PRIMI.

Orice schimbare necesită ENERGIE, iar pentru a crea o realitate dorită rapid, e nevoie de și mai multă energie.

Prin NLP, ne putem REARANJA informatia, dacă insistăm, putem reusi. Dacă prin programare cerem o schimbare majoră în bine, energia folosită va fi luată de undeva. Dar fiind puțină, va exista cu siguranță o pierdere.

Și atunci?

Și atunci soluția, e programarea, dar însoțită întotdeauna de RUGĂCIUNE din suflet și de ACTE DE IUBIRE, măcar atât cât putem. Mai exact, bunătate, smerenie, iertare, stări pozitive.

Și dacă întâlniți IUBIREA în sufletul vostru sau în ceilalți, n-o ratați! Ea este un izvor de energie, ea este cea care aduce în viață schimbări, ea este cea care apropie sufletul de divinitate.

Ea ESTE mai puternică decât orice CUVÂNT, atât de puternică, încât nu se poate exprima în cuvinte.

Carla von Vlad


Bine ai venit!

Știu ce cauți! Cauți comoara din tine. Știi ceva? Eu știu că o vei găsi. Dacă ai ajuns până aici, ești pe drumul cel bun. Mai mult de atât, eu îți pun la dispoziție hărțile potrivite, ce îți vor arăta calea spre țel. Ceea ce trebuie să faci este să mergi înainte, cu hotărâre, cu răbdare, cu încredere și voioșie. Trebuie să mergi savurând drumul, și bucurându-te de clipă. Vei găsi aici tot ce trebuie să știi pentru a păși pe căile vieții într-un mod ascendent, liber de prejudecăți, de temeri, sau neîncredere. Vei urca trepte spirituale și vei dobândi capacitatea de a te înțelege pe tine și lumea în care trăiești, viața și legile sale. continuarea AICI


Promotie carti

Toate cele 5 carti la 100 lei!

PROMOȚIE! Toate cele 5 cărți 100 lei, plus transportul.

Prin Poșta română 15 lei - cu ridicarea pachetului de la poștă, sau prin FAN Courier - prețul fiind cel practicat de FAN Courier în funcție de zonă - caz în care cărțile vi se aduc acasă.

Comandați AICI - vă rugăm mentionați pe lânga NUME, ADRESA și NUMĂRUL DE TELEFON.


Despre mine

Despre mine De când mă știu am fost atrasă de misterul creației, am vrut să aflu, să știu, să cunosc, sau poate doar… să-mi amintesc ceea ce oricum sufletul meu știa.
Copil fiind, priveam în depărtări înstelate căutând parcă ceva nenumit, ceva ce-mi putea oferi libertatea și bucuria dorită. continuarea AICI


Program cursuri reiki si seminarii

MOMENTAN NU SUNT CURSURI!

Detalii despre cursurile de REIKI USUI.
Detalii despre cursul de KARUNA REIKI.
Detalii despre SEMINARII.


De ce sa faci reiki?

Pentru că funcționează chiar și în condițiile în care tu... ești... „pe avarie”, sau te-ai îndepărtat de lumină, cu sau fără voia ta. Și tocmai în astfel de momente ai nevoie de puțin ajutor... venit din lumină. continuarea AICI


Codul secret al amerindienilor

Am ales să public acest text, pentru cuvintele înțelepte cuprinse în el. În opinia mea acest “COD AL AMERINDIENILOR”, indifernt cine l-ar fi scris și care ar fi vechimea lui reală, cuprinde sfaturi înțelepte și reflectă adevărul. Acel adevăr după care mă ghidez si eu deseori în viață și pe care îl recomand tuturor. Nu știu cine este autorul, dar știu că acel autor este ghidat de cunoaștere spirituală și iubire. Deseori viața mi-a spus: Dumnezeu este simplitate și viață. continuarea AICI


Terapia iertarii - metoda Kahuna

Yin YangIn urma cu doua decenii, un psiholog hawaiian surprindea lumea stiintifica cu ceea ce am putea numi, pe buna dreptate, un miracol. Spitalul de Stat din Hawaii se confrunta in acel moment cu probleme deosebit de grave in sectia bolnavilor psihici care comiseseră continuarea AICI


Din tainele vietii...

Din tainele vietii In fine, a treia si cea mai infricosatoare judecata are loc cand s-a terminat ciclul, pentru care a venit o entitate la scoala planetei noastre. Ea are loc aproximativ dupa 26.000 de ani de existenta pe acest glob. Pe parcursul celor 26.000 de ani, entitatea spirituala si-a dus existenta cand pe pamant ca om trupesc, cand in Cer, ca om ceresc sau duh spatial. In scurgerea acestui timp, omul a trait sute si mii de vieti. continuarea AICI


Binecuvantare Grau insorit

Binecuvantat fii Tu Doamne… si binecuvantate fie fiintele, creatiile Tale.

Binecuvantat fie Cerul… si binecuvantat fie Pamantul.

Binecuvantat fie Soarele si binecuvantata fie Luna… si fiecare zodie pusa de Dumnezeu pe instelatul Cer. (continuare)