Home


Vedele – tainele cunoasterii hinduse

Vedele „În inima tuturor lucrurilor care există în Univers sălășluiește Dumnezeu. Numai el este realitatea. Așa că renunțând la aparențele deșarte, bucură-te de El.” ne spun Vedele.

Vedele sunt cele mai vechi scrieri spirituale hinduse, ce ne vorbesc despre originea creației, despre tainele spirituale ale ființei umane, despre Dumnezeu – numit de ei Brahman - si despre misterele vieții. Hindușii le consideră atemporale și non umane. Ele au fost făcute cunoscute omului – mai exact înțelepților rishi - prin revelație divină. Iar redactarea lor într-un text scris este atribută lui Vyasa, cu aproximativ cinci milenii înainte de Hristos. Iar adevărurile cuprinse în ele sunt în prezent confirmate de știință.

Pot spune că e necesar să ai un anumit nivel de cunoastere pentru a înțelege cu adevarat aceste scripturi ce cuprind în ele esența cunoașterii și o eternă magie. Magia constă în arta experimentării acestei cunoașteri în viața de zi cu zi, în atingerea înțelepciunii și a eliberării. Și cum nimic nu e întâmplător, nu demult am spus la un curs, că simt că trebuie să citesc Vedele, dar nu știu unde să le găsesc, cum să fac rost de ele. N-a trecut mult de la această afirmație și ceva n-a îndemnat să caut în biblioteca mea vastă, privirea mi s-a oprit asupra unei carti ce stătea cuminte pe un raft de… de foarte mult timp. Am luat-o, am deschis-o, și am zâmbit uimită și totodată convinsă pentru a nu știu câta oară că ghidul meu spiritual din lumea nevăzutelor, știe bine ce face. Pusesem ochii și mâna pe Upanisade, sau altfel spus acea parte a Vedelor care se ocupă de cunoașterea lui Dumnezeu.

Cuvântul hindus Upanișade se traduce prin „învățătură secretă”, deoarece ea se acorda în vechime doar celor considerați a fi pregătiți, mai înseamnă și „cunoaștere care distruge legăturile ignoranței și conduce către eliberare”. Vedele se împart în patru mari volume Rig Veda (medicină), Sama Veda (imnuri sacre), Yahur Veda (veda artelor milenare, sacre) și Atharva Veda (veda incantațiilor, magie sacră), fiecare dintre acestea fiind împărtită la rândul sau în două părți, prima cuprinzând imnuri și ritualuri, iar a doua cuprinzând învățăturile despre Cunoașterea supremă ezoterică a Realității sau altfel spus, a lui Dumnezeu. O cunoaștere ce în vremurile de demult, era împărtăsită doar discipolilor avansați, de către un maestru. De altfel Upanisade mai se traduce și prin „a sta alături cu devotament”, desigur, altături de un maestru, conform traditiei hinduse. Tradiție care spune că funcția unui maestru este dublă, să explice scripturile, dar și să învețe pe discipoli prin intermediul vieții sale – prin acțiuni, cuvinte sau tăcere (ce este grăitoare uneori).

Nu intenionez să scriu o lucrare teoretică, nici să explic aici Vedele, ar fi prea mult și nu e cazul, nici locul potrivit. Dar totuși simt că trebuie să vorbesc puțin despre Vede, despre esența lor, și astfel sa faceți cunoștință cu o mică parte din imensitatea lor.

Cred că modul cel mai bun de a face asta este cel simplu și direct, deci am să dau câteva citate exacte si câteva idei pentru cei meniți să le înțeleagă. Dacă ne gândim bine, ele în vremurile actuale, nu fac decât să confirme cunoașterea atât de răspândită azi prin multiple căi, să spună lucruri pe care cu siguranță mulți din cititorii acestui site le cunosc deja, dar și lucruri în plus prea puțin răspândite în literatura sau pe net, iar mie să-mi confirme lecturile, experiențele și intuițiile, și să adauge acea esență, acel punct pe „i”, atât de necesar.

Mă rezum deci să dau câteva citate din Upanisade și să subliniez prin majuscule… esența.

Vedele ne spun astfel…

„Viața în lume și viața în spirit NU SUNT INCOMPATIBILE. Munca sau acțiunea nu este contrară cu cunoașterea lui Dumnezeu, iar dacă este înfăptuită FĂRĂ AȚAȘAMENT, este o cale către Acesta.”

Detașarea de rezultat este considerată deci esențială, atât pentru atingerea acestuia, cât și pentru evoluția spirituală.

Vedele nu îndeamnă nicidecum la renunțarea la scopul propus și nici la retragerea din lume. Acestă LUME ȘCOALĂ, plină de ispite și în consecință de lecții de viață ce trebuie înțelese, învățate.

Vedele spun clar:

„Renunțarea este reunuțarea la EGO, la egoism – nu la viață. Scopul, atât al muncii cât si al reunuțării este acela de a CUNOAȘTE SINELE lăuntric și pe Brahman…”

Deci iată că experinta vieții este cea care ne ajută să evoluăm spiritual. Acea experiență trăită conștient. Pentru că tot Vedele spun:

“Sinele este Brahman, iar Brahman este totul.”

„Lucrurile pe care LE VEDEM sunt pline de Brahman. Lucrurile pe care NU LE VEDEM sunt pline de Brahman. Din Brahman se revarsă tot ce există.”

Comentariile aici eu le consider de prisos.

Un lucru care pare la prima vedere straniu sau de ne înțeles, prin modul în care este spus este îndemnul la echilibru, non-judecare, și armonie între trup și suflet, pentru că de fapt, despre asta ne vorbesc Vedele în mai multe fragmente. Spre exemplu:

“Sunt condamnați la întuneric cei care venerează NUMAI trupul, și LA UN ÎNTUNERIC ȘI MAI MARE cei care venerează NUMAI spiritul. Cei care venerează atât trupul, cât și spiritul, prin trup înving moartea, iar prin spirit ating nemurirea.”

Ce însemnă venerarea trupului o știm cu toți. Dar…ce înseamnă a venera NUMAI spiritul?

Înseamnă dispretul față de creația materială aparent imperfectă. Și mai înseamnă plasarea rațiunii (adică a minții, a moralității, a spiritualului – aici în sens de atitudine morală - și de judecăți de valoare) mai presus de iubire. Este lipsa înțelegerii față de faptul că a greși este omenește pentru noi toți cât timp suntem în lumea materială. Este vorba de acea greșeală imensă prin care cei ce cunosc legile spirituale în mod superficial, o fac având PRETENȚII la cei mai putin evoluați. La faptul că ei deseori JUDECĂ greșelile celorlalți și astfel, deși urmăresc CONȘTIENT BINELE, ei fac un lucru rău ÎN SPECIAL PENTRU SINE, prin faptul că SE PLASEAZĂ, în mod inconștient, mai PRESUS de IUBIRE. Pentru că doar IUBIREA este cea care acceptă totul (realitatea) așa cum este, ea înțelege esențele și profunzimea tainică a lucrurilor, și astfel ea acceptă imperfecțiunea și deci greselile iminente ale omului aflat în evoluție.

Ce este nemurirea?

“Nemurirea este pur și simplu UNIREA cu Dumnezeu.”

Ce este Dumnezeu?

E bucurie… o ființa stralucind de bucurie… sau altfel spus:

„Cine altcineva decât cel mai pur dintre cei puri poate realiza Ființa strălucitoare care este bucurie si care transcede bucuria.”

Ce este sinele?

„Sinele, al cărui simbol este Om, este DOMNUL OMNIȘTIENT.”

Care sunt atributele sinelui?

„El nu este născut, el nu moare, el nu este nici cauză și nici efect. Este nenăscut, etern, nepieritor, chiar de-ar fi distrus trupul, EL NU ESTE OMORÂT.”

„Mai mic decât cel mai mic, mai mare decât cel mai mare, acest sine sălășluiește mereu în INIMILE tuturor.”

Unde e locul sinelui în trup?

„Acea ființă de MÂRIMEA DEGETULUI MARE sălășluiește adânc ÎNLĂUNTRUL INIMII.”

Sau… altfel spus…

“Persoana supremă de mărimea degetului mare sălășluiește pentru totdeauna în inimile TUTUROR FIINȚELOR. Să știi că sinele este pur și nemuritor, da pur și nemuritor.”

Luați aminte Vedele spun clar: INIMILE TUTUROR FIINȚELOR!!!

Care este legătura dintre inimă și minte? De ce e necesară coborîrea în inimă despre care vorbesc toți maestri spirituali? Vedele știau asta din vremuri străvechi. Iată de ce:

“Există o sută și unu nervi care radiază din lotusul inimii. Unul dintre aceștia, ascede către lotusul cu o mie de petale din creier.”

Oamenii de știință au descoperit abia în zilele de azi acest fapt.

Ce este prana?

„Prana este născută din Sine. Precum omul si umbra sa Sinele si Prana sunt inseparabile. Prana intră în trup la naștere, pentru ca DORINȚELE MINȚII ce CONTINUĂ din VIEȚILE ANTERIOARE să poată fi îndeplinite.”

Sau altfel spus energia este suportul informației. Energia vitală – prana - ARE MEMORIE! O memorie ce rămâne intactă dincolo de universul vizibil ochilului uman ce se încadrează în parametri spatiu-timp.

Există 5 tipuri de prana… sau 5 funcții ale sale.

„După cum un rege angajează funcționari să guverneze diferite regiuni, la fel Prana se asociază cu încă alte patru Prana, fiecare constituind o porțiune din sine, și având o anumită funcție. „ „Prana însăși sălășluiește în ochi, urechi, gură, nas. Apana este a doua prana, îndrumă organele de excreție și reproducere. Samana a treia prana, sălășluiește în ombilic și guvernează digestia și asimilația. Sinele sălășluiește în lotusul inimii, de unde pornesc o sută unu nervi. De la fiecare din aceștia pornesc alți o sută, care sunt mai mici, și iarăși alți saptezeci și două de mii care sunt si mai mici. În toți aceștia se mișcă Vyana, adică a patra Prana. „

Unde plecăm în momentul morții?

„A cincea Prana este CEA CARE în MOMENTUL MORTII prin nervul din centrul spinării, îl conduce pe omul virtuos către o naștere superioară, pe omul păcătos în jos către o naștere inferioară, iar pe omul care este atât virtuos cât și păcătos la o renaștere în lumea oamenilor.”

No comment…

Cât despre Soare, Vedele ne spun simplu:

„Soarele este Prana universului.”

Cum îl cunoaștem pe Dumnezeu?

„Înăuntrul LOTUSULUI INIMII sălășluiește TRONUL LUMINOS al lui Brahma. … El este cunoscut de cei CURATI cu inima.”

Cum realizăm mai exact eliberarea din lanțul karmic?

Atunci când ne cunoaștem sinele, desigur. Iar despre acest fapt Vedele spun clar…

„Sinele nu poate fi cunoscut prin studiul scripturilor, nici prin subtilitatea intelectului și nici prin multă învățătură. Dar de acela ce NĂZUIEȘTE după aceasta ESTE CUNOSCUT. Lui cu adevarat i se relevă Sinele, adevarata sa entitate.”

Ce se întâmplă atunci?

„Nodul inimii, care este IGNORANȚA este dezlegat, toate îndoielile sunt desființate, toate efectele rele ale faptelor sunt distruse, cel care este atât personal cât și impersonal este realizat.”

De ce? Pentru că…

„El este acea LUMINĂ care conferă lumină la toate. El este pur, el este lumina luminilor. Pe El îl ating CEI CARE își cunosc sinele.”

Și tot Vedele ne vorbesc în repetate rânduri despre faptul că Dumnezeu omniprezent:

“Pământul este o parte a lui Brahman. Cerul și raiurile sunt părți din el. Oceanul este o parte din el… „

„Energia primordială este Brahman.”

După ați observat deja, cunoașterea din Vede nu poate fi cuprinsă cu mintea, ci doar cu inima. Iar dacă mintea este datoare SĂ ȘTIE, pentru a NU GREȘI DRUMUL, datoria sufletului este SĂ EXPERIMENTEZE pentru A PARCURGE DRUMUL.

Drumul către ÎNTÂLNIREA CU SINELE… existent în fiecare din noi.

Cunoașterea cuprinsă în Vede nu poate fi expusă decât în foarte mică parte într-un articol pe net, fapt pentru care aleg să mă opresc aici, deși ar mai fi enorm de multe de spus.

Mai simt nevoia să adaug doar că tot în Vede este scris:

“Cuvântul este cunoaștere.”

Deci închei adăugând încă niște cuvinte vedice menite să ne fie tuturor cândva de folos.

„Înțeleptul Sandilya a spus: În momentul morții, un cunoscător al lui Brahman ar trebui să mediteze asupra următoarelor adevăruri:

Tu esti nepieritor.

Tu ești realitatea neschimbătoare.

Tu ești sursa vieții.”

Vă doresc deci… drum drept și Lumină!

Carla von Vlad


Bine ai venit!

Știu ce cauți! Cauți comoara din tine. Știi ceva? Eu știu că o vei găsi. Dacă ai ajuns până aici, ești pe drumul cel bun. Mai mult de atât, eu îți pun la dispoziție hărțile potrivite, ce îți vor arăta calea spre țel. Ceea ce trebuie să faci este să mergi înainte, cu hotărâre, cu răbdare, cu încredere și voioșie. Trebuie să mergi savurând drumul, și bucurându-te de clipă. Vei găsi aici tot ce trebuie să știi pentru a păși pe căile vieții într-un mod ascendent, liber de prejudecăți, de temeri, sau neîncredere. Vei urca trepte spirituale și vei dobândi capacitatea de a te înțelege pe tine și lumea în care trăiești, viața și legile sale. continuarea AICI


Promotie carti

Toate cele 5 carti la 100 lei!

PROMOȚIE! Toate cele 5 cărți 100 lei, plus transportul.

Prin Poșta română 15 lei - cu ridicarea pachetului de la poștă, sau prin FAN Courier - prețul fiind cel practicat de FAN Courier în funcție de zonă - caz în care cărțile vi se aduc acasă.

Comandați AICI - vă rugăm mentionați pe lânga NUME, ADRESA și NUMĂRUL DE TELEFON.


Despre mine

Despre mine De când mă știu am fost atrasă de misterul creației, am vrut să aflu, să știu, să cunosc, sau poate doar… să-mi amintesc ceea ce oricum sufletul meu știa.
Copil fiind, priveam în depărtări înstelate căutând parcă ceva nenumit, ceva ce-mi putea oferi libertatea și bucuria dorită. continuarea AICI


Program cursuri reiki si seminarii

MOMENTAN NU SUNT CURSURI!

Detalii despre cursurile de REIKI USUI.
Detalii despre cursul de KARUNA REIKI.
Detalii despre SEMINARII.


De ce sa faci reiki?

Pentru că funcționează chiar și în condițiile în care tu... ești... „pe avarie”, sau te-ai îndepărtat de lumină, cu sau fără voia ta. Și tocmai în astfel de momente ai nevoie de puțin ajutor... venit din lumină. continuarea AICI


Codul secret al amerindienilor

Am ales să public acest text, pentru cuvintele înțelepte cuprinse în el. În opinia mea acest “COD AL AMERINDIENILOR”, indifernt cine l-ar fi scris și care ar fi vechimea lui reală, cuprinde sfaturi înțelepte și reflectă adevărul. Acel adevăr după care mă ghidez si eu deseori în viață și pe care îl recomand tuturor. Nu știu cine este autorul, dar știu că acel autor este ghidat de cunoaștere spirituală și iubire. Deseori viața mi-a spus: Dumnezeu este simplitate și viață. continuarea AICI


Terapia iertarii - metoda Kahuna

Yin YangIn urma cu doua decenii, un psiholog hawaiian surprindea lumea stiintifica cu ceea ce am putea numi, pe buna dreptate, un miracol. Spitalul de Stat din Hawaii se confrunta in acel moment cu probleme deosebit de grave in sectia bolnavilor psihici care comiseseră continuarea AICI


Din tainele vietii...

Din tainele vietii In fine, a treia si cea mai infricosatoare judecata are loc cand s-a terminat ciclul, pentru care a venit o entitate la scoala planetei noastre. Ea are loc aproximativ dupa 26.000 de ani de existenta pe acest glob. Pe parcursul celor 26.000 de ani, entitatea spirituala si-a dus existenta cand pe pamant ca om trupesc, cand in Cer, ca om ceresc sau duh spatial. In scurgerea acestui timp, omul a trait sute si mii de vieti. continuarea AICI


Binecuvantare Grau insorit

Binecuvantat fii Tu Doamne… si binecuvantate fie fiintele, creatiile Tale.

Binecuvantat fie Cerul… si binecuvantat fie Pamantul.

Binecuvantat fie Soarele si binecuvantata fie Luna… si fiecare zodie pusa de Dumnezeu pe instelatul Cer. (continuare)