Home


Pâna când moartea ne va desparti?

E jurământul ce încă se mai face în biserici. Și este înfiorător de stupid.

Adică... indiferent ce-ar fi și cum se va purta partenerul, indiferent câte palme îmi dă, câte insulte debitează, cât de mult mă înșeală, câți litri de bere bea, nu voi putea scăpa de tot bâlciul, doar am jurat în fața lui Dumnezeu să fiu cu el/ea până mor... ! Wow! Adică o viață întreagă. Viața mea.

A mea, a ta, a oricui face acest jurământ și nu înțelege că el se mai și dezleagă! Sau că nu are sens să îl facă. Nunta în sine e ceva frumos, însă jurământul... ar trebui... modificat.

Din acest motiv, multe cupluri fug de căsătorie, și trăiesc în concubinaj, dincolo de jurăminte și contracte. Sau fug de cununia religioasă, care are charmul și frumusețea ei prin rochia albă de mireasă, dar și stupiditățile ei, depășite de vremuri. Iar „vremurile” se nasc din noi.

Are jurământul cumva și o parte bună?

Da... Veți vedea despre ce este vorba, în articol, pentru că e o chestiune de... interpretare la o adică. Dar până atunci să vedem...

De ce NU e bun acest jurământ religios?

- îndrăgosteala trece, și vine... realitatea peste noi. Te poți trezi alături DE UN ALT OM, decât cel ce juca rolul de îndrăgostit.

- oamenii evoluează, se dezvoltă o dată cu anii, cu vârsta personalitatea își accentuează trăsăturile pozitive și negative, caracterul se schimbă, se schimbă și gusturile, uneori. Iar partenerii unui cuplu, pot evolua diferit. Una ești tu cel de la 20 de ani, altul ești tu cel de la 35-40... 60, 80...

- există karma și lecțiile ei, și uneori restanțele ei, ca la școală. Poate ai avut ceva de încheiat alături de acel om, de împărțit, de învățat. Poate ai avut o lecție, poate ai o karmă, dar nu pentru toți anii tăi, ci doar pentru o vreme. Ai încheiat lecția, te-ai eliberat, te îndrepți spre alte lecții. Uneori necesare.

- există iubiri karmice și suflete potrivite (numite de unii pereche!), adică pe drumul vieții poți întâlni așa ceva, nu doar o dată, ci de mai multe ori, în funcție de nivelul tău spiritual, adică poți avea mai multi oameni perfecti potriviți pentru tine în funcție de momentul dezvoltării tale, de aceea e bine să nu te agăți de jurăminte și de un om.

- comportamentul poate să se schimbe, să devină indiferent, agresiv, dăunător, din diverse motive. Dar... am mai spus asta!

- tu te poți schimba, la fel de bine, cum se schimbă și el/ea.

Asa cum am spus, oamenii evoluează psihic și spiritual. Toți evoluăm, adică jucăm un rol în propria noastră viață. Unii creștem, ne dezvoltăm spiritual, ne maturizăm psihologic, alții, din contră involuează, pentru că stagnarea spirituală a unui om ce crește în vârstă, conduce de fapt la involuție. Unii parteneri de cuplu evoluează diferit.

E necesar să evoluăm exact în același ritm?

NU. Dar e nevoie să fim pe trepte apropiate ca să ne putem auzi, înțelege, respecta.

E necesar să avem exact aceleasi preocupări și interese?

NU. Dar e necesar să avem puncte comune, activități comune, și anumite interese comune. E necesar să respectăm preocupările celuilalt, chiar dacă nu ne pasionează, și e necesar să avem și noi preocupările noastre personale separate de partener.

E necesară intimitatea sufletească și sinceritatea în cuplu?

Este ESENȚIALĂ! Dar e bine uneori să avem partea noastră de intimitate. Teritoriu strict personal.

Când toate acestea nu mai există, sau n-au existat niciodată, NU EXISTĂ CUPLU. Există doi oameni, care dacă nu se trezesc ca să-și vadă de drumul lor personal, nu fac decât să aștepte moartea să vină și... să-i despartă.

De unde provine jurământul!

Evident că provine din vremuri străvechi și din frici ancestrale. Evident că un copil nu dorește să se despartă de mamă, evident că frica de a fii lăsat singur... în junglă, este o frică firească, o frică ce ne trezește instinctul de conservare, în fața atâtor pericole, inamici și evenimente de neprevăzut. Iar viața umană se desfășoară totuși într-o junglă urbană! De aici și aceast jurământ.

Chiar dacă am evoluat, chiar dacă nu mai suntem copii fizic, la nivel emo, copilul din noi deseori urlă. După protecție. Iar sentimentul dat de ceva cunoscut – respectiv partenerul, fie el chiar și rău - e mai bun decât frica dată de nesiguranță, singurătate, sau... un potențial rău... mai mare.

Fiul, fiica plecau pe vremuri de-acasă, de la părinți și nu rătăceau singuri prin lume. Fiul, fiica erau „dați” altcuiva, iar acesta se substituia părintelui. Numai că, între timp, omenirea s-a maturizat. Oare? Să zicem că... măcar suntem “pe cale”, măcar o parte din noi... măcar știm că asta e lecția și trebuie să o învățăm.

Sentimentul de siguranță, e o monedă. O monedă cu două fețe, desigur.

- Pe de o partea ne lasă liberi să evoluăm spiritual, să avem preocupările noastre, să ne dezvoltăm, asta dacă suntem deja ființe conștiente și am trecut de o anumită treaptă.

- Pe de altă parte, ne conduce într-o stare de stagnare. Mulți bărbați se plafonează profesional, spiritual și chiar fizic se neglijează, multe femei renunță la propria eleganță, se îngrașă, se dedică cratiței, ori copiilor și uită de evoluția personală. E vorba de cei/cele pentru care viața de cuplu este esențială. Pentru cei ce sunt încă copii, sub aspect psihologic.

Și atunci? Cum e mai bine?

Desigur că e mai bine în doi, decât singur. Dar uneori e mai bine sigur decât în doi. Totul depinde... Și pentru că depinde de multe... nu e necesar și nici recomandat să jurăm.

Și pentru că am spus de ce nu e bine să jurăm, vă spun și de ce e bine să fim „împreună”. Dar un „împreună” liber și ales conștient, indiferent că suntem căsătoriți, sau nu.

De ce e bună stabilitatea în relații?

- crează intimitate la nivel sufletesc, cu o altă ființă, ceva extrem de necesar pentru psihic;

- crează empatie, o empatie mai profundă decât cea obisnuită, o empatie ce se naște din posibilitatea de a vedea natura umană, fără mască, trăind împreună, fără inhibiții. De a înțelege un om și de aici și pe alții.

- crează deschiderea spre alte preocupări, pentru că mulți din cei ce sunt în cupluri și au trecut de perioada de început, încep să-și dorească și altceva decât un partener, se ocupă pur și simplu de viața lor spirituală, profesional, aspectul de cuplu fiind deja o problemă rezolvată. Valabil pentru cei deja pe o treaptă mai sus a evoluției.

- crează setimente umane benefice, precum toleranță, iertare, înțelegere, față de altcineva pe care ajungi să-l cunoști bine prin sentimentul intimității și sincerității. Valabil tot pentru cei mai evoluați.

- unde-s doi puterea crește, puterea psihică, puterea financiară, puterea dată de o idee bună, de sentimentul de iubire și siguranță.

- omul – ca de altfel orice ființă – are nevoie de atingere fizică, de îmbrățisare.

- căsătoria dă relației un sentiment de responsabilitate, de angajament, de seriozitate. E mai mult decât... “poate mâine găsesc ceva mai bun” (iar dacă găsești te poate opri cineva oare?). E o dovadă de respect pentru femeie și pentru tradiție, pentru copii, dacă dorești să îi ai. Dar și așa... nu e recomandat să jurăm.

Ce NU recomand!

Nu recomand ca doi oameni ce sunt într-o relație să se despartă la prima ceartă, la prima neînțelegere, sau la prima diferență de viziune asupra vieții. Acest lucru te poate ajuta să crești, tu însuți și tu împreună cu celalalt. Recomand discuția sinceră și degajată, precum și acceptarea unui mod de gândire diferit. Fapt ce poate construi o relație solidă. (desigur că există o limită în diferență, ea nu poate fi... catastrofală!, aceasta excluzând orice posibilitate de înțelegere.)

Deci...

Trăim vremuri în care tradițiile se clatină, în care faptul că se clatină nu e deloc ceva rău, pentru că totul în univers evoluează. Tot. Și... atunci când te trezești, te ridici și se cam deranjează patul în care ai dormit, dar apoi schimbi cearșaful și îl aranjezi mai frumos, mai curat, mai în concordanță cu tine.

Trăim vremuri în care suntem invitați să gândim, nu să luăm totul de-a gata, așa cum a fost, sau cum e. Trăim vremuri în care totul ne obligă să ne trezim, pentru că dacă nu o facem riscăm să trăim degeaba, ba mai rău, să trecem în eternitate deja... adormiți.

Trăim vremuri extraodinare. Și știți de ce? Pentru că există două valori care nu vor mai putea fi ținute multă vreme în umbră: adevărul și libertatea. Însă ca să le vedem, să le înțelegem, să le simțim în propria viață e necesar SĂ PRIVIM.

Să privim cu atenție în noi, în jurul nostru, în suflet, în suflete și în oglinda... ce poate fi celălalt. Să renunțăm la principii și teorii ridicate la ranguri de idoli, și să vedem VIAȚA.

Să fiți iubiți!

Carla von Vlad


Bine ai venit!

Știu ce cauți! Cauți comoara din tine. Știi ceva? Eu știu că o vei găsi. Dacă ai ajuns până aici, ești pe drumul cel bun. Mai mult de atât, eu îți pun la dispoziție hărțile potrivite, ce îți vor arăta calea spre țel. Ceea ce trebuie să faci este să mergi înainte, cu hotărâre, cu răbdare, cu încredere și voioșie. Trebuie să mergi savurând drumul, și bucurându-te de clipă. Vei găsi aici tot ce trebuie să știi pentru a păși pe căile vieții într-un mod ascendent, liber de prejudecăți, de temeri, sau neîncredere. Vei urca trepte spirituale și vei dobândi capacitatea de a te înțelege pe tine și lumea în care trăiești, viața și legile sale. continuarea AICI


Promotie carti

Toate cele 5 carti la 100 lei!

PROMOȚIE! Toate cele 5 cărți 100 lei, plus transportul.

Prin Poșta română 15 lei - cu ridicarea pachetului de la poștă, sau prin FAN Courier - prețul fiind cel practicat de FAN Courier în funcție de zonă - caz în care cărțile vi se aduc acasă.

Comandați AICI - vă rugăm mentionați pe lânga NUME, ADRESA și NUMĂRUL DE TELEFON.


Despre mine

Despre mine De când mă știu am fost atrasă de misterul creației, am vrut să aflu, să știu, să cunosc, sau poate doar… să-mi amintesc ceea ce oricum sufletul meu știa.
Copil fiind, priveam în depărtări înstelate căutând parcă ceva nenumit, ceva ce-mi putea oferi libertatea și bucuria dorită. continuarea AICI


Program cursuri reiki si seminarii

MOMENTAN NU SUNT CURSURI!

Detalii despre cursurile de REIKI USUI.
Detalii despre cursul de KARUNA REIKI.
Detalii despre SEMINARII.


De ce sa faci reiki?

Pentru că funcționează chiar și în condițiile în care tu... ești... „pe avarie”, sau te-ai îndepărtat de lumină, cu sau fără voia ta. Și tocmai în astfel de momente ai nevoie de puțin ajutor... venit din lumină. continuarea AICI


Codul secret al amerindienilor

Am ales să public acest text, pentru cuvintele înțelepte cuprinse în el. În opinia mea acest “COD AL AMERINDIENILOR”, indifernt cine l-ar fi scris și care ar fi vechimea lui reală, cuprinde sfaturi înțelepte și reflectă adevărul. Acel adevăr după care mă ghidez si eu deseori în viață și pe care îl recomand tuturor. Nu știu cine este autorul, dar știu că acel autor este ghidat de cunoaștere spirituală și iubire. Deseori viața mi-a spus: Dumnezeu este simplitate și viață. continuarea AICI


Terapia iertarii - metoda Kahuna

Yin YangIn urma cu doua decenii, un psiholog hawaiian surprindea lumea stiintifica cu ceea ce am putea numi, pe buna dreptate, un miracol. Spitalul de Stat din Hawaii se confrunta in acel moment cu probleme deosebit de grave in sectia bolnavilor psihici care comiseseră continuarea AICI


Din tainele vietii...

Din tainele vietii In fine, a treia si cea mai infricosatoare judecata are loc cand s-a terminat ciclul, pentru care a venit o entitate la scoala planetei noastre. Ea are loc aproximativ dupa 26.000 de ani de existenta pe acest glob. Pe parcursul celor 26.000 de ani, entitatea spirituala si-a dus existenta cand pe pamant ca om trupesc, cand in Cer, ca om ceresc sau duh spatial. In scurgerea acestui timp, omul a trait sute si mii de vieti. continuarea AICI


Binecuvantare Grau insorit

Binecuvantat fii Tu Doamne… si binecuvantate fie fiintele, creatiile Tale.

Binecuvantat fie Cerul… si binecuvantat fie Pamantul.

Binecuvantat fie Soarele si binecuvantata fie Luna… si fiecare zodie pusa de Dumnezeu pe instelatul Cer. (continuare)