Home


Este liberul arbitru o iluzie?

Este liberul arbitru o iluzie? Toți credem în ceva, suntem adepții unor teorii create de alții, pe care le preluăm pentru simplul fapt că rezonează cu noi, altfel spus ne identificăm cu esența lor, și ne simțim comod când apelăm la ele, pentru a ne argumenta reușitele, dar mai ales experiențele ce nu ne-au făcut plăcere.

Unii din noi cercetează dincolo de aceste teorii și găsesc teritorii noi și spații unde se regăsesc pe ei înșiși. Aceștia sunt oamenii dornici de cunoaștere, ca mine, ca tine, cel/cea care ai ajuns pe acest site, neîntâmplător.

Deci… una din întrebările esențiale pentru viață este: avem libertatea de a ne construi soarta, sau totul este dinainte stabilit? Și oare cum e mai simplu să gândim? Orice am face, vom ajunge la aceleași experiente, sau experiențele le trăim în funcție de cum gândim, acționăm și simțim.

În mod straniu, deși aceste două teorii par opuse, pot spune că ambele au în ele mult adevăr.

PROGRAMUL KARMIC.

Venim aici cu un program scris în ADN-ul nostru spiritual și în stele, adică în astrograma karmică. Rădăcinile lui se pierd în vieți trecute și în istoria familiei în care ne-am născut până la al nouălea neam. Pentru că nu întâmplător ne naștem într-o anume familie, ci datorită faptului că am rezonat cu ei și experiențele lor de viață.

Astrograma karmică ne indică lecția sau lecțiile din viața trecută, neînvățate, (dacă există vreuna și în general cam există) dar și noua lecție ce o avem în această viață, precum și menirea, adică scopul principal cu care venim, sau altfel spus ce avem de dăruit lumii acum.

Dar nu despre karma vreau să vorbesc eu aici, ci despre cât de liberi alegem de fapt.

AVEM CONDIȚIONĂRI.

Condiționări de bază și condiționări în alegere.

Condiționări de bază

Nu pot să nu mă refer pe scurt la condiționările materiale, cum ar fi: sexul cu care ne-am născut, tara, familia, mediul, gradul de inteligență, aspectul fizic, talentele, personalitatea și caracterul.

Ele toate fac parte din noi, din soarta noastră ca ființe pe acest pământ. Venim cu ele, deci fac parte din condiționările de bază.

Condiționări în alegere

Ne aprindem țigara și tragem fumul în piept. E o alegere?

Vrem o slujbă mai bună, dar de fiecare dată când aplicăm suntem respinși. E o alegere? Unde e liberul arbitru aici?

Dorim să slăbim, dar nu ne ducem niciodată cura de slăbire până la capăt, deși o începem deseori. De ce?

Vrem o relație minunată, dar totuși suntem singuri. Parcă toate relațiile noastre sunt trase la indigo, alegem un partener pe care îl credem potrivit, dar relatiile urmează același tipar și se sfârșesc cam în același fel. Am ales noi asta? Sau e vorba de soartă!

Vrem să facem o afacere, dar nu ne putem mobiliza să începem. Nu știm de unde, nu știm cum, mai ales că nu avem bani. Și totuși știm că alții în aceleași condiții au reușit. Oare de ce? E soarta noastră să fim doar simpli angajați? Sunt ceilalți mai deștepți ca noi? Ne lipsește curajul? De ce?

Ce ne împiedică de fapt!

1 - dorințele reale, aflate la nivel de Sine, dorințe deseori neconștientizate.

2 - programele aflate la nivel inconștient, programe de care nu suntem conștienti, dar care ne dictează deseori ce decizii să luăm.

3 – obișnuințele, sau altfel spus, schemele mentale formate prin repețiție.


1. DORINȚELE REALE, AFLATE LA NIVEL DE SINE, DORINȚE NECONȘTIENTIZATE.

Sinele este esența ființei, este ACEL CEVA VEȘNIC, acea parte din ființa noastră ce păstreză toate infomațiile existenței noastre, acea parte din ființă care nu piere, partea divină ce există de la începutul timpurilor și e prezență în orice ființă, animal sau om. E Dumnezeul din noi, acel Dumnezeu ce experimentează viața, învață, studiază universul în mișcare, memorează, și merge înainte fără să uite nimic. Evoluează. Pentru că acesta este scopul lui.

Tot ce ne dorim la nivel de sine se realizează mai devreme sau mai târziu. Uneori chiar peste 10 vieți. Iar dorințele sinelui sunt neîntâplătoare, pentru că sunt acelea ce îl ajută pe el să evolueze, să învețe, să experimenteze, ceea ce el alege ÎN FUNCȚIE DE ce a învățat până atunci. Sinele are drumul său și curiozitățile sale. Sinele alege, iar noi suntem creați să trăim aici, pe pământ, alegerile Sale. Totul concură la asta.

Sub acest aspect LIBERUL ARBITRU conștient este limitat. Daca la nivel conștient ne dorim ceva, iar la nivel de Sine ne-am programat o altă lecție, vom experimenta lecția aleasă la nivel de sine.

De exemplu, dacă la nivel conștient ne dorim să fim bogați, iar la nivel de sine am ales să experimentăm o viață simplă, lecția simplității, a cumpătării, a hărniciei, a voinței, a smereniei, etc, atunci nu vom deveni cu ușurință bogați. Dacă la nivel de sine am ales singurătatea, nu vom experimenta căsătoria sau o relație împlinită, vom rămâne mereu singuri. Dacă am ales o anume lecție cu o anumită persoană, relația va tinde spre ceea ce e în program, chiar dacă la nivel conștient am dori ca ea să fie altfel.

Putem schimba programul ales la nivel de sine?

Da.

Cum?

Rugăciune, programare neurolingvistică, dar mai ales CONȘTIENTIZAREA LECȚIEI ce o avem de învătat. Spre exemplu, dacă am ales lecție singurătății și am avut parte de ea, am înțeles experiența cu tot ce înseamnă ea, putem alege altceva. Însă cu siguranță ne trebuie, voință, curaj și răbdare. Timpul va lucra pentru noi. Dar și noi trebuie să lucrăm pentru noi, în sensul dorit.

Ar mai fi multe de spus, pentru că sinele conține în el universul, însă acum am să mă rezum la atât.

2. PROGRAMELE AFLATE LA NIVEL INCONȘTIENT, PROGRAME DE CARE NU SUNTEM CONȘTIENTI, DAR CARE NE DICTEAZĂ CE DECIZII SĂ LUĂM.

Reamintesc că psihicul este alcătuit pe straturi: conștient, subconștient, inconștient. Subconștientul este poarta dintre cele două, e calea prin care ne parvin semnalele din noi și devin conștiente. Uneori sub formă de vise, alteori sub formă de sincronicități, ori pur si simplu de dorințe și gânduri.

INCONȘTIENTUL este practic o arhivă, dar o arhivă vie. În el sunt păstrate amintirile, atât din trecut, dar și din viața prezentă. Diferența dintre el și Sine este subtilă. Ele parțial se suprapun. Dacă SINELE este “o ființă cu dorințe”, o ființă ce vrea să experimenteze, să evolueze, să cunoască, INCOȘTIENTUL este „paznicul”, gardianul, este acea parte din noi care, pe baza amintirilor stocate, ne poate bloca uneori, accesul la anumite experiente. Și asta pentru că el le consideră periculoase. La nivel fizic, dar mai ales la nivel emoțional.

El nu face decât să ne apere de experiențele ce în trecut l-au făcut să simtă emoții dureroase. Are desigur rostul și sensul său, de conservare a ființei.

Spre exemplu dacă întâlnim o anumită persoană și ne simțim atrași instantaneu de ea, la nivel conștient ne dorim să fim împreună, la nivel de sine e posibil să avem o lecție de experimentat în baza vieților trecute, însă partea inconștientă din noi ne spune “stop, stai departe de ea, pentru că eu știu că s-ar putea să te doară. Te-a făcut să suferi cândva.” Atenție pericol!!! Și inconștientul astfel primează, iar lecția sinelui trece în plan secund și poate rămâne neînvățată.

Pentru că la nivel de sine poate că ne dorim să vindecăm relația, ori ne-am programant să ducem experineța la capăt, să îi dăm alt final. Și chiar aceasta ne este lecția. Dar inconștientul o știe pe a sa, și strigă tare în noi: atenție, te-a făcut să suferi cândva!!! Fugi!

Sau dimpotrivă, deși nu mai avem programe comune, știm că ne-am cunoscut cândva, și în baza acestor amintiri din noi, inconștientul ne poate spune: du-te la el/ea. Cu ființa asta ai experimentat liniștea, pacea, evoluția. Însă deși ne atrage cumva (în baza amintirilor trecute ce crează familiaritate) persoana la nivel conștient, fie nu ni se pare atrăgătoare, fie nu dorește să fie cu noi din motivele sale. Ne-am trăit deja pasiunea, am experimentat deja lecțiile iubirii umane. Nu mai avem programe, avem doar amintiri inconștiente cu el/ea.

E de altfel posibil ca la nivel de Sine să avem sau nu, un program cu cineva, iar în baza acestui program se va lega sau nu o relație. Ne putem îndeplini programul sau nu.Sau îl putem împlini parțial.

De ce? Alegem liberi?

Parțial.

Mai suntem condiționați de ceva în afară de programele sinelui și de gardian?

DA. Suntem condiționați de obiceiuri.

3. OBIȘNUINȚELE, SAU ALTFEL SPUS, SCHEMELE MENTALE FORMATE PRIN REPEȚIȚIE.

Obișnuința este o a doua natură. Și nu întâmplător se spune așa. Obișnuințele crează caractere și personalități. Ele pot veni de departe din timp, sau poat fi create acum, în viața aceasta. Pot fi preluate de la părinți, sau din mediul social, cum ar fi de exemplu fumatul, mâncatul în exces, sau ascultarea unui anumit tip de muzică. Ori lenea, sau trezutul la o anumită oră, sau instabilitatea emoțională manifestată prin schimbări de dispozitie, pentru că așa făcea unul din părinți sau din frați. Ori neseriozitatea, ori înșelatul partenerului, doar de dragul artei de a o face. Ori cititul, ori plimbările în natură, ori sportul, sunt și acestea obișnuințe.

Obișnuințele formează scheme în creier, trasee neuronale, ce ne determină să acționăm într-un anumit mod uneori chiar împotriva voinței noastre. O voință slabă desigur.

Alegem liberi când avem obișnuințe?

Desigur că nu. S-au creat deja cărări info-energetice în noi, lucru deomonstrat de neurologi. Există scheme neuronale. Suntem conștienți de ele și uneori dorim să le putem schimba.

Putem face asta? Sau altfel spus, putem alege liberi să ne schimbăm obiceiurile?

Da.

Desigur nu este ușor.

ÎN CONCLUZIE…

Deși ar mai fi multe de spus, este doar un articol pe un site.

Aș spune că LIBERUL ARBITRU este ceea ce alegem la nivel conștient.

Dar acest liber arbitru ESTE CONDIȚIONAT de tot ceea ce ESTE deja în noi.

Dorințele, respectiv alegerile, ne sunt dictate de ceea ce suntem, de locul nostru în lume, de nivelul la care suntem ca ființe, de inteligența noastră de la un anume moment (ea poate evolua), de înțelegerea lumii și a vieții, de prezent.

Am spus deseori că liberul arbitru este singurul lucru pe care Dumnezeu nu ni-l poate lua. Este adevarat.

Condiționați de CINE SUNTEM, alegem. Alegem bazându-ne vrând, nevârnd pe experință. Pe experiența numită viața noastră.

Cum?

Dincolo de programele pe care le creem AUTOMAT prin faptele, gândurile și emoțiile noastre, programe karmice, programe ce crează viață – destin – în baza LEGILOR UNIVERSULUI, avem „acel ceva” numit CONȘTIINȚĂ.

Avem în noi „programul de bază” prin care putem diferenția BINELE de RĂU. Dualitate prezentă la nivel pământeam. Prin acest program noi avem libertatea de a alege în fiecare clipă. Motorul punerii în practică a alegerii este VOINȚA. Prin voință noi acționăm la nivel fizic. Iar ACȚIUNEA este ALEGERE MATERIALIZATĂ.

Putem alege să gândim pozitiv sau negativ, putem alege să acționăm într-un anumit fel sau să nu facem nimic într-o anumită situație, putem alege să ne înfruntăm temerile, putem alege să ne vindecăm un obicei prost, putem alege să începem ori să finalizăm ceva, să avem o relație sau să fugim de ea, putem alege să învățăm ceva sau putem trece indiferenți prin viață.

LIBERUL ARBITRU ESTE ÎNTR-ADEVĂR CONDIȚIONAT: de programele sinelui, de gardianul numit “inconștient”, de obiceiurile noastre mai mult sau mai puțin importante, însă, dincolo de acestea există așa cum am spus, CONȘTIINȚA, cunoașterea sensului vieții, scrisă în noi toți, cu sensul ei, EVOLUȚIA.

Suntem ființe extrem de complexe, avem multe straturi (niveluri) ale sufletului și ale conștiinței ce par contradictorii uneori, (in Vede se spune că sunt 11) ,însă scopul lor e același, conservarea sufletului și evoluția sa. Suntem ființe condiționate de ceea ce numim trecut, respectiv de experiențele noastre, însă asta nu ne limitează să nu devenim orice. Orice ne dorim la nivel conștient.

Pentru a alege liber e necesar să ne ascultăm VOCEA SINELUI și să înțelegem ce vrea de fapt ea. Conștienți de ceea ce ne spune, putem nu doar să-i împlinim dorințele, dar le putem și schimba.

Iar aceasta NE VORBEȘTE când TĂCEM și SUNTEM RELAXAȚI. Când ieșim din beta și intrăm în alfa, sau tetha. Când ne rugăm și cerem ajutorul divin. Când reușim să eliminăm paraziții: și anume influențele altora, influențele modei, înfluențele experiențelor negative, fricile, lenea, lăcomia, orgoliile.

Toți avem acces la propriul sine. Așa suntem creați.

Pentru a pune în practică ceea ce AM ALES, deseori e necesar să ne înfruntăm inconștientul (creator de realitate) și obiceiurile ( ce ne țin deseori prizonieri)). Iar pentru asta avem nevoie de VOINȚĂ. Avem nevoie de PACE, ce o creem prin acceptarea situației prezente și a propriei persoane, acceptare sinonimă cu iubirea de sine. Avem nevoie de convingerea că merităm, avem nevoie de răbdare pentru a materializa sau a pune în practică acea alegere, și avem nevoie de credință în bunul Dumnezeu pentru a primi ajutor.

Carla von Vlad


Bine ai venit!

Știu ce cauți! Cauți comoara din tine. Știi ceva? Eu știu că o vei găsi. Dacă ai ajuns până aici, ești pe drumul cel bun. Mai mult de atât, eu îți pun la dispoziție hărțile potrivite, ce îți vor arăta calea spre țel. Ceea ce trebuie să faci este să mergi înainte, cu hotărâre, cu răbdare, cu încredere și voioșie. Trebuie să mergi savurând drumul, și bucurându-te de clipă. Vei găsi aici tot ce trebuie să știi pentru a păși pe căile vieții într-un mod ascendent, liber de prejudecăți, de temeri, sau neîncredere. Vei urca trepte spirituale și vei dobândi capacitatea de a te înțelege pe tine și lumea în care trăiești, viața și legile sale. continuarea AICI


Promotie carti

Toate cele 5 carti la 100 lei!

PROMOȚIE! Toate cele 5 cărți 100 lei, plus transportul.

Prin Poșta română 15 lei - cu ridicarea pachetului de la poștă, sau prin FAN Courier - prețul fiind cel practicat de FAN Courier în funcție de zonă - caz în care cărțile vi se aduc acasă.

Comandați AICI - vă rugăm mentionați pe lânga NUME, ADRESA și NUMĂRUL DE TELEFON.


Despre mine

Despre mine De când mă știu am fost atrasă de misterul creației, am vrut să aflu, să știu, să cunosc, sau poate doar… să-mi amintesc ceea ce oricum sufletul meu știa.
Copil fiind, priveam în depărtări înstelate căutând parcă ceva nenumit, ceva ce-mi putea oferi libertatea și bucuria dorită. continuarea AICI


Program cursuri reiki si seminarii

MOMENTAN NU SUNT CURSURI!

Detalii despre cursurile de REIKI USUI.
Detalii despre cursul de KARUNA REIKI.
Detalii despre SEMINARII.


De ce sa faci reiki?

Pentru că funcționează chiar și în condițiile în care tu... ești... „pe avarie”, sau te-ai îndepărtat de lumină, cu sau fără voia ta. Și tocmai în astfel de momente ai nevoie de puțin ajutor... venit din lumină. continuarea AICI


Codul secret al amerindienilor

Am ales să public acest text, pentru cuvintele înțelepte cuprinse în el. În opinia mea acest “COD AL AMERINDIENILOR”, indifernt cine l-ar fi scris și care ar fi vechimea lui reală, cuprinde sfaturi înțelepte și reflectă adevărul. Acel adevăr după care mă ghidez si eu deseori în viață și pe care îl recomand tuturor. Nu știu cine este autorul, dar știu că acel autor este ghidat de cunoaștere spirituală și iubire. Deseori viața mi-a spus: Dumnezeu este simplitate și viață. continuarea AICI


Terapia iertarii - metoda Kahuna

Yin YangIn urma cu doua decenii, un psiholog hawaiian surprindea lumea stiintifica cu ceea ce am putea numi, pe buna dreptate, un miracol. Spitalul de Stat din Hawaii se confrunta in acel moment cu probleme deosebit de grave in sectia bolnavilor psihici care comiseseră continuarea AICI


Din tainele vietii...

Din tainele vietii In fine, a treia si cea mai infricosatoare judecata are loc cand s-a terminat ciclul, pentru care a venit o entitate la scoala planetei noastre. Ea are loc aproximativ dupa 26.000 de ani de existenta pe acest glob. Pe parcursul celor 26.000 de ani, entitatea spirituala si-a dus existenta cand pe pamant ca om trupesc, cand in Cer, ca om ceresc sau duh spatial. In scurgerea acestui timp, omul a trait sute si mii de vieti. continuarea AICI


Binecuvantare Grau insorit

Binecuvantat fii Tu Doamne… si binecuvantate fie fiintele, creatiile Tale.

Binecuvantat fie Cerul… si binecuvantat fie Pamantul.

Binecuvantat fie Soarele si binecuvantata fie Luna… si fiecare zodie pusa de Dumnezeu pe instelatul Cer. (continuare)