Cele 5 limbaje ale iubirii
Ce e iubirea? E binele suprem. E Dumnezeu. E viața. E acel sentiment unic, greu de descris, dar atât de plăcut de trăit, atât de dorit de noi toți, un vis, o trăire, o emoție unică. Iubirea nu are o definiție universală, pentru simplul fapt că fiecare o înțelegem în alt fel, și mai ales fiecare o simțim într-un mod personal. Suntem diferiți și asta ne ajută să creștem, învățând unii de la ceilalți. Fiecare are perspectiva sa asupra lumii și vieții, chiar și când vorbim de iubire.
Într-o relație, iubirea e necesar să fie prezentă. Altfel e ca o mâncare lipsită de sare și piper. Iubirea însă deși prezentă în suflet, poate fi uneori greu de exprimat. Iar modul cum o exteriorizăm depinde de personalitatea fiecăruie, de trăirile sale, de necesitățile sale afective. Nu voi merge până la rădăcini discutând aici de ce acestea diferă, de ce avem nevoi afective diverse. E ceva firesc, ceva pornit din copilărie, din vieți anterioare, din spirit, din personalitate, temperament, caracter.
Mai simplu spus, iubirea are multe fețe, multe moduri de a fi comunicată, dăruită… primită. Iubirea dintre bărbat și femeie pentru a ne da împlinire, e necesar să fie în orice caz RECIPROCĂ. Iubirea necondiționată neputând aduce bucurie decât în relația părinte-copil. În rest… când vorbim despre iubirea de cuplu și cerem iubire fără condiții, cădem în idealisme și în vise adolescetine, numite povești.
Toți cei care o trăim, sau am trăit-o cândva, știm că iubirea e un sentiment ce ne dă bucurie, energie, o stare de expansiune a spiritului și de libertate de ființei. Orice iubire e într-un fel o întâlnire cu Dumnezeu. Cu Dumnezeul sfânt din sufletul celuilat. Cred că de fapt de-asta simțim bucurie toți cei ce iubim, ori am iubit cândva cu adevărat. Însă orice iubire e în felul ei unică.
Dincolo de aceasta unicitate dr. Gary Chapman a studiat subiectul și a distins cinci limbaje ale iubirii. Recomand cartea sa "Cele cinci limbaje ale iubirii", apărută la editura Curtea veche, care oferă mai mult decât acest articol. Ideile sale le-am rezumat foarte pe scurt în cele de mai jos, pentru că pur și simplu le consider reale și sunt în acord cu ele. Totuși la acestea 5 voi mai adăuga ceva, UN CEVA considerat de mine esențial.
Autorul distinge cinci feluri de a-ti exprima iubirea si de-a o primi, cinci "limbaje" ale ei. Iată care sunt acestea:
1. CUVINTELE DE ÎNCURAJARE
Pentru unii sunt importante. Pentru cei timizi, cei ezitanți, cei mai nesiguri pe ei. Ele redau încrederea, ele inspiră curaj. Și când acestea vin din partea persoanei iubite, cântăresc mai mult. Încurajarea înseamnă de fapt empatie și înțelegere, și trebuie să fie în legătura cu ceva ce își dorește partenerul, un scop, un țel al său. Esențial este să respectăm dorința celuilalt, să nu încercăm să o schimbăm. Cuvintele de încurjare exprimă direct sau indirect susținerea sa.
Pe langă cuvintele de încurajare pentru un anume scop urmărit de patener, declarațiile și complimentele au o putere deosebită în comunicarea iubirii. Complimentele exprimate direct prin declarații de genul: "Ce bine îți stă coafura asta…" sau "Ai făcut un lucru minunat!" sunt tot cuvinte de încurajare. Precum și frumosul și simplul… "Te iubesc pentru tot ceea ce ești și ce faci."
Tonul întrebuințat contează, privirea, și emoția ce o transmitem. E bine să fim sinceri și să ținem cont de adevărul lui, și al nostru. Mesajele cu dublu înteles e bine să fie evitate.
Astfel îi împlinești partenerului o necesitate a sufletului, te va simți alături, pentru el va conta, pentru simplul fapt că de asta are nevoie. E deci în acest caz, este cel mai potrivit mod de a-ți exprima iubirea. Deseori pentru o astfel de persoana o încurajare, o confirmare a admirației si iubirii ce i-o porți poate înseamna totul.
2. TIMPUL ACORDAT
Pentru unii cuvintele n-au prea multă importanță, pentru că au deja încredere în sine. În schimb acordarea atenției este esențială. "Timp acordat" înseamnă în acest caz să fii în întregime, trup și suflet, cu persoana iubită. Nu să stai lângă celălalt la televizor privind pierdut la ecran, nu să stai cu el în aceeasi cameră fiecare cufundat în preocupăritle sale, nu doar prezența în sine pe stradă, ori în orice alt punct concret al acestui spațiu terestru, ci concentrarea atenției în totalitate asupra persoanei. Să stați de vorbă, să vă priviți, să comunicați într-un mod real și autentic. Să nu exite o altă activitate suplimentară personală. Timpul e petrecut efectiv împreună. Dacă faceți totuși ceva, să fie ceva comun. Un joc, o discuție, orice.
În plus când celălalt vorbește, e bine să îl asculti, de asta are nevoie. A asculta e o artă, pe care dacă nu o știi în mod natural e bine să o înveți. Astfel e bine să te abții de la întreruperi, acuzații sau justificări. În special barbaților nu le place să fie întrerupți când vorbesc. Ei au alt mod de a comunica decât femeile, care pot sari cu ușurință de la un subiect la altul sau pot anticipa sfârșitul unei fraze, ori intenția vorbitorului și atunci au obiceiul de a interveni pentru a-și spune parerea. Nu faceți asta doamnelor nu veti reuși decât să îi enervați! Ascultați-i cu multă... multă atenție. Apoi cereți ori dați explicații, întrebați ce doriți, ori spuneți-vă propria părere.
3. PRIMIREA DE DARURI
Pentru unii darurile sunt o expresie a iubirii. Asta înseamnă pentru ei că partenerul s-a gândit la ei, când erau departe și a vrut să-i facă o plăcere. Darul în sine este e o dovada certă a acestui lucru. Un simbol al legăturii dintre ei, un semn de apreciere și respect. Un semn că li se acordă importanță. Nu contează prea mult valoarea darului, ci intenția.
Știu o persoana casatorită care se plangea că nu e iubită de soț pentru că de mult timp nu i-a mai adus flori. Personal m-am gândit că nu mi-ar trebui o astfel de dovada de dragoste! Dar pentru acest tip de persoană, acest gest și nu altul, cum ar fi cuvintele frumoase sau prezenta celuilalt, însemnă o reală declarație de dragoste. Din câte am aflat soțul habar n-avea de dorința soției, nu-i spusese ce vrea. Dar ea credea în mod eronat că el ar fi trebuit "să-și dea seama". Am realizat însă că adevărata problema era în acest caz nu erau florile, ci problema era una de... comunicare. Alături de darurile constând în obiecte, "dăruirea de sine" este un gest important. Să fii alături de cineva atunci când acesta are nevoie de tine, respectiv în momentele importante pentru el, este într-adevar un "dar" de neprețuit și unic.
4. SERVICIILE
Să faci lucruri pe care persoana iubita ar vrea să le faci. Pe care ea în genere nu poate să le facă, nu știe, sau nu îi este ușor. Astfel îi intri în voie și capeți admirația și aprecierea ei, iar ulterior le faci doar ca să îți exprimi iubirea. Ce lucruri? Diverse... În funcție de persoană, de necesități, de situație. Începând cu spălarea vaselor sau gătitul mâncării și terminând cu probleme tehnice la care ea (si aici, ma refer la femei) în general nu prea se pricepe. Atunci pari pentru ea un adevarat erou.
Toate acestea presupun atentie, efort, timp, energie, care în general sunt acordate celuilalt, în calitate de persoană importantă pentru tine. Ele sunt pentru unii o adevărată declarație de dragoste. Pentru cei al căror limbaj principal sunt serviciile, este important să știe să ceară, astfel încât dacă primesc, aceast fapt să nu fie urmarea unui șantaj sentimental sau să fie cauzat de dorință de a evita o ceartă. Partenerul nu este un obiect, ci el trebuie să-și ofere de bună voie serviciile, nu din obligație, ci... din iubire.
5. MANGÂIERILE FIZICE
Cel mai vechi mod, sau poate cel mai banalizat dintre toate. Și totuși dincolo de a fi ceva banal, atingerea fizică este o modalitate de a comunica iubirea. Cei al căror limbaj este acesta sunt mult mai sensibili și pot deduce din gesturi simple intensitatea iubirii partenerului. Pentru ei mângîerea e mai mult decât cuvântul "te iubesc", decât un buchet de flori sau reparația unui aparat defect.
Mângâierea nu se reduce la cea din momentul actului sexual, ci ea trebuie să fie prezentă foarte des în relația celor doi, sub forma de îmbrățișări, sărutări, atingeri. În momentele de supărare sau anxietate desigur e mult mai necesară. Atunci fiind o dovada incontestabila de dragoste.
Oare există numai aceste cinci limbaje?
Dincolo de faptul că fiecare din cele 5 are o multitudine de nuanțe și cauze, mai există CEVA ce face o relație trainică. E poate esența. E acel ceva ce ne conduce la aflarea adevăratului limbaj.
INTIMITATEA – limbajul, limbajelor…
Este posibilitatea de a fi tu însuți alături de partener. Este privilegiul de a te exprima relaxat în relație. E libertatea ta, ce ți-o manifești bucuros alături de o altă ființă umană. E sufletul tău, fără măști, fără perdea, fără pretenția de a fi altfel decât EȘTI TU cu adevărat. E puterea de a-ți exprima dorințele, durerile, temerile și visele, tot.
E ceea ce ne poate conduce la o comunicare reală pentru a afla cine suntem, cine e cel de lângă noi și spre ce ne îndreptăm împreună, dar și fiecare în parte.
Eu personal cred că doar INTIMITATEA SUFLETEASCĂ ne permite să aflăm în mod real care e limbajul potrivit din cele 5, și în același timp ne ajută să ne apropiem de un alt om. Ea ne ajută să trăim fără măști împovărătoare. Să FIM NOI.
Eu cred că intimitatea sufletească este ESENȚIALĂ.
REVENIND LA CELE 5 LIMBAJE…
E bine să știm, că întotdeauna pe lângă limbajul principal, deseori există încă două sau trei limbaje secundare, exprimate în lista de mai sus.
E bine să știm care e propriul limbaj principal și care e cel al partenerului. Iar pentru asta e necesar să comunicăm. Sincer, liber, să avem acea INTIMITATE sufletească ce ne permite asta.
E bine sa ne punem întrebarea, ce anume ne face să ne simțim bine, ce vrem de la partener.
Comunicarea e esențială într-o relație. Comunicarea e benefică atâta timp cât ea este COMUNICARE ȘI ATÂT, nu dorința de a-l schimba pe celălalt în cineva ce el nu este, dar ai vrea tu să fie. Nu încerca să-i transformi "limbajul iubirii", felul lui de a fi sau personalitatea. Dincolo de faptul că este imposibil, există pericolul să obții efectul opus.
Nu e obligatoriu ca ambii parteneri sa aibă același limbaj, dar e esențial să-l înțelegem și să-l acceptăm pe cel al celuilalt. Iar asta îmbunătățeste mult o relație.
Uneori se poate... alteori nu.
Uneori se poate "să vorbim" în limbajul celuilalt fără ca acest fapt să necesite un efort mult prea mare. Alteori transformăm efortul într-un sacrificiu personal. Vom deveni astfel iritați psihic și frustrați spiritual. În iubire e bine să te simți liber, nu singur.
Prea multe sacrificii aduse pe altarul iubirii, transformă acea iubire într-un ZEU AL PRETENȚIILOR, într-un zeu din a cărui putere e foarte recomandat să ne eliberăm.
Chiar dacă realist vorbind întotdeauna într-o relație există compromisuri, ele trebuie să fie din cele ACCEPTABILE. Cele ce ne aduc bucurie și le facem fără să avem senzația că ne trădăm pe noi înșine, ci doar că DĂRUIM ceva spre liniștea și bucuria sufletului nostru și al celuilalt.
Carla von Vlad
Bine ai venit!
Știu ce cauți! Cauți comoara din tine. Știi ceva? Eu știu că o vei găsi. Dacă ai ajuns până aici, ești pe drumul cel bun. Mai mult de atât, eu îți pun la dispoziție hărțile potrivite, ce îți vor arăta calea spre țel. Ceea ce trebuie să faci este să mergi înainte, cu hotărâre, cu răbdare, cu încredere și voioșie. Trebuie să mergi savurând drumul, și bucurându-te de clipă. Vei găsi aici tot ce trebuie să știi pentru a păși pe căile vieții într-un mod ascendent, liber de prejudecăți, de temeri, sau neîncredere. Vei urca trepte spirituale și vei dobândi capacitatea de a te înțelege pe tine și lumea în care trăiești, viața și legile sale. continuarea AICI
Toate cele 5 carti la 100 lei!
PROMOȚIE! Toate cele 5 cărți 100 lei, plus transportul.
Prin Poșta română 15 lei - cu ridicarea pachetului de la poștă, sau prin FAN Courier - prețul fiind cel practicat de FAN Courier în funcție de zonă - caz în care cărțile vi se aduc acasă.
Comandați AICI - vă rugăm mentionați pe lânga NUME, ADRESA și NUMĂRUL DE TELEFON.
Despre mine
De când mă știu am fost atrasă de misterul creației, am vrut să aflu, să știu, să cunosc, sau poate doar… să-mi amintesc ceea ce oricum sufletul meu știa.
Copil fiind, priveam în depărtări înstelate căutând parcă ceva nenumit, ceva ce-mi putea oferi libertatea și bucuria dorită.
continuarea AICI
Program cursuri reiki si seminarii
MOMENTAN NU SUNT CURSURI!
Detalii despre cursurile de REIKI USUI.
Detalii despre cursul de KARUNA REIKI.
Detalii despre SEMINARII.
De ce sa faci reiki?
Pentru că funcționează chiar și în condițiile în care tu... ești... „pe avarie”, sau te-ai îndepărtat de lumină, cu sau fără voia ta. Și tocmai în astfel de momente ai nevoie de puțin ajutor... venit din lumină. continuarea AICI
Codul secret al amerindienilor
Am ales să public acest text, pentru cuvintele înțelepte cuprinse în el. În opinia mea acest “COD AL AMERINDIENILOR”, indifernt cine l-ar fi scris și care ar fi vechimea lui reală, cuprinde sfaturi înțelepte și reflectă adevărul. Acel adevăr după care mă ghidez si eu deseori în viață și pe care îl recomand tuturor. Nu știu cine este autorul, dar știu că acel autor este ghidat de cunoaștere spirituală și iubire. Deseori viața mi-a spus: Dumnezeu este simplitate și viață. continuarea AICI
Terapia iertarii - metoda Kahuna
In urma cu doua decenii, un psiholog hawaiian surprindea lumea stiintifica cu ceea ce am putea numi, pe buna dreptate, un miracol. Spitalul de Stat din Hawaii se confrunta in acel moment cu probleme deosebit de grave in sectia bolnavilor psihici care comiseseră continuarea AICI
Din tainele vietii...
In fine, a treia si cea mai infricosatoare judecata are loc cand s-a terminat ciclul, pentru care a venit o entitate la scoala planetei noastre. Ea are loc aproximativ dupa 26.000 de ani de existenta pe acest glob. Pe parcursul celor 26.000 de ani, entitatea spirituala si-a dus existenta cand pe pamant ca om trupesc, cand in Cer, ca om ceresc sau duh spatial. In scurgerea acestui timp, omul a trait sute si mii de vieti. continuarea AICI
Binecuvantare
Binecuvantat fii Tu Doamne… si binecuvantate fie fiintele, creatiile Tale.
Binecuvantat fie Cerul… si binecuvantat fie Pamantul.
Binecuvantat fie Soarele si binecuvantata fie Luna… si fiecare zodie pusa de Dumnezeu pe instelatul Cer.
(continuare)